Från motorhall till prisbelönt premiumkontor!
25 april, 2018 r2komm

Från motorhall till prisbelönt premiumkontor!

PE Arkitektur och Volvo GTO har fått Skövde kommuns första stadsbyggnadspris någonsin för ombyggnaden av gamla Pentahuset i Skövde centrum. I vad som en gång var en motorprovningshall huserar nu Volvo GTO:s huvudkontor, dvs. kontorslokaler för ca 130 personer, ett besökscenter samt ett showroom. Gissa vilka som fick uppdraget att göra ombyggnationen?

Det här var ett projekt som var tvunget att hanteras varsamt. Att omvandla en gammal klassisk industribyggnad till ett hypermodernt kontorscenter är inget man gör i en handvändning. Samtidigt var det viktigt att bevara utsidan på ett sätt som tog tillvara stadens industriella kulturarv.

Att vi fick detta uppdrag berodde till stor del på vårt långvariga samarbete med Volvo. 26 år av gemensamma projekt i nacken gjorde processerna enkla. Vi gick in i det här med stort förtroende från beställningssidan, vilket naturligtvis ledde till en inspirerad och kreativ process. Samarbetet var som vanligt tätt, dels på grund av att det är så vi jobbar med Volvo, men även på grund av projektets art. Varsamhet var ordet, och med stor säkerhet var det en av nyckelanledningarna till att resultatet blev så bra.

 

Vi är mycket glada över att ha varit inblandade i ett så lyckat projekt. Det var mycket stimulerande att se de den gamla industribyggnaden förvandlas till ett hypermodernt premiumkontor, dock utan att förlora sin charmiga industrikänsla. Klicka här för att se kontoret i en 360° vy. 

Och naturligtvis är det extra roligt när projektet blir prisbelönt. Det var första gången Skövdes Stadsbyggnadspris delades ut, och i motiveringen sades bland annat: ”Skövde stadsbyggnadspris går till en byggnad som bidrar till den starka rumsliga utvecklingen av Skövde stadskärna”.

Tack Volvo GTO för förtroendet!

Bilder: PE Arkitektur